B6 - Ernæring og vækst

Læringsmål:

Analysere de processer, der er forudsætninger for fordøjelse, absorption, transport og lagring af næringsstoffer. Beskrive struktur, funktion og udvikling af de involverede organsystemer. Analysere kosten samt konsekvenserne af utilstrækkelig funktion af organer og/eller af uhensigtsmæssig kost. Undervisningsformer:

Forelæsninger, holdtimer og gruppetimer med computersimulation. Prøveform:

Skriftlig eksamen inkl. spotprøve Sammenhæng: I den skriftlige prøve demonstrerer den studerende evnen til at anvende sin viden til at identificere og analysere komplekse problemstillinger inden for mave-tarmsystemet, herunder udvikling af sygdomme relateret hertil. Spoteksamen tester praktisk kendskab til makroskopisk anatomi.

Målbeskrivelse - viden FS1 Analysere de mekaniske og metaboliske processer, der er forudsætninger for fordøjelse, absorption, transport og lagring af næringsstoffer. FS2 Beskrive struktur, funktion og udvikling af eksokrine kirtler. FS3 Beskrive struktur og udvikling af hoved- og halsregionen. FS4 Beskrive spiserør, mave-tarmkanalen, leveren og galdevejenes struktur og generelle udvikling. FS5 Forklare leverens syntetiske, deponeringsmæssige, regulatoriske og ekskretoriske funktioner. FS6 Forklare nitrogenomsætningen. FS7 Beskrive metoder til monitorering af organfunktion og overføre dette til vurdering af leverfunktion. FS8 Analysere hvorledes fordøjelses- og absorptionsprocessen reguleres i samspil mellem tarm, lever, galdeveje og pancreas. FS9 Redegøre for blodsukkerregulation. FS10 Analysere kostens sammensætning og ernæringens betydning for vækst, udvikling og sundhed igennem hele livet. FS11 Analysere konsekvenserne af svigt eller utilstrækkelig funktion af et eller flere af de organer, der indgår i regulering af ernæring og vækst. FS12 Analysere hvorledes kropsvægt reguleres og forklare hvorledes vægttab kan opstå. Målbeskrivelse - færdigheder

Målbeskrivelse - kompetencer FS14Redegøre for metabolisk omstilling og konsekvenser af sult samt fejlernæring. FS15Redegøre for specielle grupper og individers ernæringsbehov. FS16Anvende metoder til at vurdere ernæring og vækst, herunder optage kostanamnese.