B4 - Genetik
Læringsmål: Forklare hvorledes menneskets arvemasse er opbygget og organiseret. Forklare hvorledes der kan opstå forandringer i arvemassen og konsekvenser heraf. Undervisningsformer:
Forelæsninger, holdtimer og gruppetimer.
Prøveform:
Skriftlig eksamen Sammenhæng:
I den skriftlige prøve demonstrerer den studerende evnen til at anvende sin viden til at identificere og analysere komplekse problemstillinger inden for genetik, herunder udredning, molekylærbiologiske analysemetoder, rådgivning og etik.
Målbeskrivelse - viden FS1: Forklare hvorledes menneskets arvemasse er opbygget og organiseret. FS2: Beskrive hvorledes forandringer i menneskets arvemasse opstår ved kønscelledannelse og befrugtning. FS3: Forklare hvorledes arvemassen har betydning for udvikling af individets egenskaber. FS4: Angive vigtigste principper for forandringer i menneskets arvemasse som følge af påvirkninger udefra. FS5: Forklare hvordan genetiske forskelle individer og etniske grupper imellem kan medføre forskellig modtagelighed og tolerance overfor sygdomme og behandlinger, samt miljø- og livsstilspåvirkninger. FS6: Forklare principper for udredning af genetiske sygdomme. FS7: Kende principperne i de hyppigst anvendte molekylærbiologiske analysemetoder samt kunne redegøre for metoder til identifikation af nye sygdomsgener. FS8: Forklare hvorledes sociale og erhvervsmæssige forhold indvirker på forekomst af bestemte sygdomme.
Målbeskrivelse - færdigheder N/A Målbeskrivelse - kompetencer FS9: Anvende epidemiologiske og statistiske metoder til at adskillelse af genetiske og ikke-genetiske faktorer for sygdom. FS10: Diskutere og forholde sig til etiske aspekter af screening, genetisk rådgivning og præimplantations/fosterdiagnostik. FS11: Forklare principper for genetisk udredning og rådgivning ved graviditet – herunder mulighed for prænatal screening og diagnostik